Program


RS9 OFF – Gólemese - avagy így ment a rabbi hohmecolni!

RS9 OFF – Gólemese - avagy így ment a rabbi hohmecolni!

Április végén rendezi meg az RS9 Színház az II. RS9 OFF független színházi fesztivált melynek keretében 13 társulat mutatkozik be.

GÓLEMESE – avagy így ment a rabbi hohmecolni!

Hogyan kerül egy történetbe egy fél takaró, egy gránátalma magja, Salamon király, egy méhecske és az igazság mécsese? A rabbi elmeséli miközben életet próbál lehelni a mese erejével a Gólembe! Sikerni fog neki vagy sem? Ha a közönség is segít akkor bármi megtörténhet! Az előadás a Gólem legenda által keretezve négy közismert zsidó népmesét dolgoz fel, melyeket a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Zsidó népmesék című kötetből válogattunk, a könyv szerkesztőjének, Bán Lindának szakértő segítségével.

 

A rabbi elhatározza, hogy teremt egy lényt, hogy segítse az embereket a mindennapi boldogulásban. Agyagból és sárból megalkotja, és elnevezi Gólemnek. Hogy életet leheljen belé, esténként történeteket mesél neki az emberekről. Ebben az előadásunkban négy zsidó mesét gyűjtöttünk egy csokorba, amik remekül példázzák a zsidó gondolkodás és kultúra sajátosságait, tradícióit. Tesszük ezt persze mai köntösbe ágyazva, élő zenével színesítve.

 

A Gólem Színház és a Szamárfül Projekt közös előadása

Rendező: Schmied Zoltán

 

Ajánló


Zöld Szofi (A Budapesti Anarchista Színház előadása)

Egy hosszú utazás során számos fontos dolgot megtudhatunk. Például, hogy Noé látása nem…

Felkavaró és provokatív monológ arról, hogyan tud a kor elvárásainak megfelelni ma egy…