Program


RS9 OFF – Kirké - Avagy kalandozások a disznóólban

RS9 OFF – Kirké - Avagy kalandozások a disznóólban

Április végén rendezi meg az RS9 Színház az II. RS9 OFF független színházi fesztivált melynek keretében 13 társulat mutatkozik be.

KIRKÉ – AVAGY KALANDOZÁSOK A DISZNÓÓLBAN

Az Odüsszeiában fontos állomás Kirké szigete, ahol a nagy hatalmú mágusnő Odüsszeusz társait disznóvá változtatja. Főhősünk isteni segítséggel megmenekül a bajtól, miután Hermésztől ellenszert kap a varázslatra. Azonban hogy társait is visszaváltoztassa, együtt kell hálnia Kirkével, s ez az éjszaka olyan jól sikerül, hogy a görög hajósok még egy kerek évet töltenek a szigeten, az élvezetek mámorában.

Mi történne azonban egy istenektől elhagyott világban, ahol nincs segítség, nincs beavatkozás és nincs ellenszer? Mi történne, ha Odüsszeusz is disznóvá változna, és örök életükre Kirké szigetén ragadnának? Van-e visszaút a disznólétből? Meg lehet-e menteni magunkat és a társakat? S mi ennek az ára? Egyáltalán van-e értelme ezzel próbálkozni, vagy jó nekünk a disznóólban?

Az előadás a mai és az archaikus kor közötti pszichológiai párhuzamot és perspektíva-váltást mutatja be. Kirkét a 21. században Homérosz kuplerájában találjuk örömlányként, ahová megérkezik a politikus Odüsszeusz. A mai történet rétegei alól azonban átszivárog és átfénylik egy mitikus és tudattalan mágikus világ, ahonnan a kirkéi varázs sorsalakító erőként tör fel.

 

Írta és rendezte: Formanek Csaba

A Debreceni Egyetemi Színház és a Kvazár koprodukciója

Ajánló


Végkép (az RS9 Színház és a Formiusz Színház közös előadása)

Egy hosszú utazás során számos fontos dolgot megtudhatunk. Például, hogy Noé látása nem…

MOST BUDAPEST egy vígjáték ami mutatja milyen az élet Budapesten a külföldiek szemszögéből.…